fredag 27 november 2015

Fredag: Tapas


Fredag kväll. Trött efter veckan men ändå sugen på något gott och lite festligare att äta. Men det ska helst inte ta någon tid. En typ omöjlig kombination.
Jag är dessutom dum nog att alltid planera veckans middagar på söndagen men lämna fredagskvällen fri för då vill man ju laga det man är sugen på just för stunden, kanske gå ut och äta eller ha turen att få bjuda hem eller bli hembjuden till goda vänner.
Detta är rätt korkat eftersom det alltså innebär att just fredagen, när man är som allra tröttast, blir enda dagen som man både ska orka med att bestämma vad som ska ätas, gå och handla och därefter laga maten. Dessutom duger det liksom inte att banga ur matlagningen och ställa havregrynsgröt på bordet just denna dag, kanske funkar en onsdag men just till fredagsmyset vore det ju lite av ett haveri.
Nåväl. Fredagen är svår alltså. Det här var första helgen på länge som vi spenderade på hemmaplan, trötta efter en lång vecka på jobbet och inspirerade av vårt besök i Barcelona nyligen bestämde vi oss för den smidiga lösningen att göra tapas för då kan man ju verkligen bara langa upp precis det man vill på bordet. För mig är det obligatoriskt att det finns patata bravas och pan con tomato som man typ alltid får när man köper tapas i Spanien, (recept nedan) resten kan man improvisera efter vad man är sugen på och hur stor arbetsinsats man är beredd att lägga.
Just den här gången blev det:
  • Patata Bravas
  • Fetaostfyllda minipaprikor
  • Blandat kallskuret
  • BBQ marinerade kycklingspett
  • Ugnsrostade grönsaker
  • Pan con tomato

Plockmat och tända ljus. Perfekt fredag i hemmets lugna vrå!
           
Patata Bravas:
1 msk olivolja
2 msk riven gul lök
2 vitlöksklyftor, rivna
salt och svartpeppar
1 1/2 msk paprikapulver, gärna rökt
1/4 tsk Tabasco sås
1/4 tsk stött timjan
1,5 dl ketchup
1,5 dl majonnäs



Stek lök och vitlök i olivolja en liten stund.  Vänd i paprikapulver, tabasco och timjan. Lägg över i en skål och rör sedan i ketchup & majonnäs, krydda med salt och svartpeppar.
Servera som dipp med ugnsrostade potatisklyftor eller potatistärningar.
Det här receptet ger väldigt mycket sås, vi åt inte ens upp hälften på två personer, men det går ju spara i en burk till någon annan dag och typ lägga på en hamburgare eller nåt liknande.


Pan con tomato:
Gnugga en brödskiva (typ lantbröd eller baguette) med vitlök, ringla över olivolja och grilla i ugnen.
Ta ur köttet ur ett par tomater och hacka det supersmått. Lägg tomaten på brödet innan servering och strö över massor av flingsalt och ev mer olivolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar